کتاب گریه های امپراتور اثر فاضل نظری از شاعران برجسته معاصر ادبیات فارسی و مدیر کانون پرورش فکری کودک و نوجوانان است.
کتاب گریه های امپراتور اثر فاضل نظری از شاعران برجسته معاصر ادبیات فارسی و مدیر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است.آثار او از پر تیراژترین آثار شعر معاصر فارسی است. عمده شهرت غزلیاتش بخاطر مضامین لطیف و در عین حال بدیع آنها است عاملی که باغث شده است اشعارش در میان اقشار مختلف مردم از استقبال بالایی برخوردار شود. اشعار فاضل نظری ساده روان و در عین حال پیچیده و پر از مفاهیم نو است که البته ساختاری کم و بیش سنتی دارد. در اشعار فاضل نظر مفهوم سازی به نسبت شکل گرایی و سبک خاص زبانی از اهمیت بیشتری برخوردار است.فاضل نظری در اشعار خود هم از واژه های نو و هم از واژه های کهنه بهره می گیرد اما تکرار واژه های کهنه بیشتر است، و همین عامل به شعر او شخصیت خاصی می بخشد که تنها مختص خود اوست. اشعار او روان و ساده اما همچنان از نظر مضمون از پیچیدگی دلنشینی برخوردار است که با به تعویق انداختن کوتاه درک شعر بر کشش و جذابیت آن می افزاید. در شعر های او بازی های فرمی و شکلی کمت ر به چشم می خورد، او زیبایی و شاعرانگی را تنها از دل خود شعر خلق می کند. شعرهای او طیف گسترده ای از احساسات عمیق و مشترک همه ی انسان ها را در بر می گیرد اما در درون همه آنها رد سپید امید را می توان پی گرفت، که می تواند ریشه در باور های مذهبی و دینی او داشته باشد. گریه های امپراطور مجموعه ای از غزل های اوست این مجموعه به همراه دو کتاب «اقلیت» و «آن ها» سه گانه فاضل نظری را تشکیل می دهد.
فاضل نظری متولد ۱۰ شهریور ماه سال ۱۳۵۸ در خمین واقع در جنوب استان مرکزی است. فاضل نظری در دوره دبیرستان و سالهای ابتدایی دانشگاه است که در قالب غزل سروده شده و به همین دلیل به سادگی میتوان ردپای احساس و عاطفه را در اشعار آن دنبال کرد.
فاضل نظری در سبک و سیاق دنباله روی اشعار کلاسیک ایرانی و شاعران سبک هندیست، او قافیههایش را به جا و ردیفهایش را رندانه برمیگزیند و با باز آفرینی مفاهیم سنتی، مضامین نو خلق میکند.
سادگی و خوشخوانی از ویژگیهای بارز اشعار نظری است. او دغدغه زبانی ندارد و در پی کشفهای زبانی نیست. بلکه به این مفهوم و محتواست که جغرافیای زبان او را کشف میکند و به آن سر و شکل میدهد. به همین دلیل اشعار او بینیاز از هر نوع بازی زبانی یا فرمی است.
با وجود همهی مطالب ذکر شده آن چه بیشتر شما را به سوی اشعار این شاعر خوش ذوق میکشاند، تأثیرپذیری ابیات، از اشعار قدمایی چون حافظ و سعدی است، که سالهای سال آشنای ذهن ایرانیان بوده است.
به دریا مىزنم! شاید به سوى ساحلى دیگر
مگر آسان نماید مشکلم را مشکلى دیگر
من از روزى که دل بستم به چشمان تو مىدیدم
که چشمان تو مىافتند دنبال دلى دیگر
به هر کس دل ببندم بعد از این خود نیز مىدانم
به جز اندوه دل کندن ندارد حاصلى دیگر
من از آغاز در خاکم نَمى از عشق مىبینم
مرا مىساختند اى کاش، از آب و گِلى دیگر
طوافم لحظه دیدار چشمان تو باطل شد
من اما همچنان در فکر دور باطلى دیگر
به دنبال کسى جامانده از پرواز مىگردم
مگر بیدار سازد غافلى را، غافلى دیگر