نیکوس کازانتزاکیس از مشاهیر یونانی است که در سال 1883 در شهر هراکلیون به دنیا آمد. او در طول عمر خود به کارهای زیادی از جمله، نویسندگی، خبرنگاری، مترجمی و جهانگردی پرداخت. از مهمترین کتاب های او می توان به زوربای یونانی اشاره کرد.
زمانی که نیکوس کازانتزاکیس به دنیا آمد کرت تحت سلطه عثمانی بود و او در جامعه ای رشد کرد که شور بر ضد عثمانیان در حال رشد بود. مدتی در مدرسه فرانسویان درس خواند و سپس در سال 1902 به آتن رفت تا تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته علوم قضایی ادامه دهد. او توانست چهار سال بعد مدرک دکتری خود را در این رشته اخذ کند.
از سال 1907 تا 1909 در کالج فرانسه مشغول به تدریس علوم سیاسی شد. سپس در جنگ بالکان به ارتش یونان پیوست. پس از جنگ مدیر کل وزارت امور اجتماعی شد و مدتی نیز در پاریس نماینده یونسکو بود. او در سال 1947 به جزیره آنتیب رفت تا به فعالیت ادبی خود بپردازد.
نیکوس کازانتزاکیس به کشورهای زیادی از جمله قبرس، ژاپن، مصر، چین، اتریش و فلسطین سفر کرد و شاه جنگ های داخلی اسپانیا نیز بود. او به اقتضای زمان و سفرهای زیادی که داشت تحت تاثیر جریان های مختلفی از جمله بودیسم، مسیحیت، فلسفه نیچه و شوپنهاور قرار گرفت. او همچنین گرایشاتی به مارکسیسم – لنینیسم داشت اما هیچوقت عضو هیچ حزب کمونیستی نبود.
او در سال 1923 کتاب کم حجم سیر و سلوک را منتشر کرد که تفکرات فلسفی خود را در آن گنجانده بود. کازانتزاکیس سی و دو سال پس از چاپ این کتاب گفت: سیر و سلوک برای من مانند یک دانه بود که باعث رویش سایر آثارم شد.
نیکوس کازانتزاکیس با نوشتن کتاب زوربای یونانی در سال 1946 شهرت زیادی کسب کرد. در سال 1964 فیلمی با همین نام و با بازی درخشان آنتونی کویین ساخته شد که استقبال خوبی نیز از آن به عمل آمد.
کازانتزاکیس در کتاب های مسیح بازمصلوب و رنج های یونانی، کلیسای کاتولیک و ارتدکس را مورد انتقاد قرار داد، که این موضوع باعث شد که چاپ کتاب مسیح بازمصلوب از 1954 ممنوع شود. از این رو کازانتزاکیس به شهرت جهانی رسید. اغلب کتاب های او توسط محمد قاضی به فارسی ترجمه شده اند.
او در سال 1956 جایزه بین المللی صلح را دریافت کرد. سال 1957 کاندید دریافت جایزه نوبل شد اما آلبر کامو به دلیل دریافت یک رای بیشتر موفق به کسب این جایزه شد و نیکوس کازانتزاکیس از دریافت آن باز ماند. در همان سال متوجه بیماری خود شد و در 26 اکتبر بر اثر سرطان خون درگذشت و در یونان به خاک سپرده شد.